5 תסמונות בריאותיות שמפריעות לשינה טובה

כשליש מהמבוגרים מדווחים כי הם לא מצליחים לממש את הזכות הבסיסית של שינה רציפה הנמשכת בין 6-8 שעות, כפי שהרופאים ממליצים, כפי שעולה בשורה של סקרים שפורסמו בשנים האחרונות והעלו למודעות הציבורית את ההשלכות הקשות של מחסור בשעות שינה כמו גם בשינה איכותית. למעשה, תופעה של נדודי שינה ושינה שאינה מספיק איכותית היא תופעה מוכרת ונפוצה  מאוד, בייחוד בעידן המודרני המלווה בלחצים, שעות עבודה ארוכות וכן תסמונות בריאותיות שמפריעות לשינה טובה. אם גם אתם מוצאים את עצמכם מתעוררים מספר פעמים בלילה, חשים בעייפות במהלך היום כמו גם מרגישים כי אתם לא ישנים כמו שצריך, יכול מאוד להיות כי אחת מבין חמש התסמונות הבריאותיות אותן נציג לכם כעת היא הסיבה מדוע אתם כל הזמן עייפים. בשביל לסייע לכם לפתור את חידת השינה, להלן חמש תסמונות בריאותיות נפוצות:

נרקולפסיה

נרקולפסיה היא הפרעה נוירולוגית כרונית נדירה המתרחשת בעקבות חוסר יכולת של המוח לווסת את מחזור השינה ואת מחזור הערות. הנטייה של מבוגרים כמו גם בני נוער שסובלים מהתופעה להירדם במהלך היום בעקבות אובדן טונוס של השרירים. בנוסף, אחד הסימפטומים הם הזיות היפנגוגיות, כאשר לרוב הן מקושרות לאירועי היום וכוללות לא רק אלמנט חזותי אלא גם אלמנט חושי, כמו למשל ריח חזק המלווה את ההזיה. לרוב, מדובר בהזיות קצרות אך מפחידות מאוד ועל כן מצבים דמויי חלום המופיעים בשלב הקריטי של מעבר בין ערות לשינה משפיעים באופן ישיר על איכות השינה, בייחוד לאור העובדה כי מדובר בתופעה שמלווה בהתקפי עייפות במהלך היום.

הליכה מתוך שינה

הליכה מתוך שינה מוכרת יותר בשם "הליכת ירח" והיא מאופיינת בקימה במהלך הלילה והליכה או ביצוע של פעולות שונות, מבלי להיות מודעים לכך. ע"פ הנתונים אחד מתוך שלושה מבוגרים סובל מההפרעה הזו, כאשר סיכון לפתח את הפרעת השינה הזו גדל פי 10 במידה ויש היסטוריה משפחתית. לרוב, הפרעת שינה זו חולפת מעצמה בגיל הנעורים, אולם ב 20% מהמקרים ההפרעה מלווה גם בחיים הבוגרים. הפרעה זו איננה מסכנת חיים אך היא בעלת השפעות דרמטיות על איכות השינה, בשל ניתוק המתרחש בין מצב הערות לבין מצב של שינה עמוקה.

 

כף רגל סוכרתית

 

דום נשימה

תסמונת דום נשימה היא תסמונת מסכנת חיים שמתרחשת על רקע של ירידה ברמת החמצן בדם. ערעור איכות השינה מתרחש בעקבות הפסקות נשימה שחוזרות על עצמן פעמים רבות ובהתאם לכך מערערות את היכולת לקבל שינה איכותית. זאת ועוד, התופעה הזו מלווה גם בתסמינים פיזיים כמו יובש בפה, חשק מיני מופחת וכאבי ראש כאשר מתעוררים. מבחינת השכיחות, כ 20% מהמבוגרים מאובחנים עם דום נשימה ואילו 2% מקרב הילדים מאובחנים עם התסמונת, כאשר גורם סיכון הוא גנטי אך גם עודף משקל.

היפרסומניה

היפרסומניה היא הפרעת שינה נוירולוגית המאופיינת במצב של עייפות תמידי, גם אם מדובר בשעות שינה מרובות. למעשה, בשונה מהפרעות שינה אחרות, הפרעה זו מגיעה לידי ביטוי ביתר שינה אשר משפיע על היכולת לשמור על ערנות במשך היום. בספרות הרפואית כמו גם המדעית יש מעט מאוד מידע אודות התופעה, בייחוד מאחר ומדובר בתסמונת נדירה. על מנת לאבחן האם אכן מדובר בתסמונת הזו נדרש להגיע למרפאת שינה הבוחנת את מצב העייפות למשך כשלושה ימים, וזאת למרות שנת לילה מספקת.

אינסומניה

הפרעת השינה השכיחה ביותר היא נדנודי שינה או בשמה הרפואי אינסומניה. הפרעה זו שכיחה בקרב כשליש מהמבוגרים, והיא מתבטאת ביקיצה מוקדמת מאוד בשעות הבוקר או ביקיצות מרובות במהלך הלילה, גם כאשר עייפים מאוד. דיכאון, חרדה וטראומה הם גורמים שמשפיעים מאוד על התפרצות של התסמונת, אולם ביחס להפרעות שינה אחרות הטיפול המתבצע הן באמצעות טיפול רגשי והן באמצעות מרפאת שינה יכול לחולל פלאים ולשפר באופן דרמטי את איכות השינה.

לסיכום, הפרעות שינה הן הפרעות נפוצות שעלולות לא רק לגרום לעייפות במהלך היום אלא גם להשפיע על איכות החיים. אם מצאתם את עצמכם מזדהים עם התסמינים של התסמונות אותן הצגנו כאן, זה הזמן לפנות למרפאת שינה וכן ליצור סביבת שינה מפנקת, לטובת שינה איכותית.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות