נושא בריאות הנפש הוא אחד הנושאים המדוברים ביותר בשנים האחרונות, בייחוד בכל הקשור לצבא הגנה לישראל. למעשה, לאחרונה אנו עדים לסיפורים שמתפרסמים באמצעי התקשורת כמו גם ברשתות החברתיות אודות חיילים בסדיר כמו גם קצינים שנקלעו למצב נפשי מורכב עד לכדי מצוקה שהובילה ליציאה מהמסגרת הצבאית. אם עד לפני מספר שנים הנושא של מצוקה ובריאות הנפש הייתה מושתקת, כיום התמונה השתנתה לחלוטין וזאת בשל היכולת לקבל תמיכה וסיוע מצד גורמי בריאות הנפש ובראשם הקב"ן. אם אתם עתידים להתגייס לצה"ל או חיילים/קצינים החווים מצוקה, זה הזמן לקבל את התמיכה הנפשית לה אתם זכאים.
פנייה לקב"ן – כל מה שצריך לדעת
פנייה לקב"ן (קצין בריאות הנפש) מהווה את הדרך הטובה ביותר לקבלת סיוע נפשי, בתוך המסגרת הצבאית. תפקידו של הקב"ן הוא לאבחן את מצבכם הנפשי עוד לפני הגיוס לצה"ל וגם בזמן השירות, כל זאת כחלק מהכשרה ארוכה אותו הוא רכש במסגרת לימודי הפסיכולוגיה או עבודה סוציאלית. קב"ן בצה"ל הוא בעל סמכויות נרחבות – החל הערכה מקצועית אודות המצב הנפשי ועד קבלת תרופות, שינוי תנאי השירות וכן שחרור מצה"ל במקרים שבהם המועמד לגיוס או החייל אינו יכול לקבל את הטיפול לו הוא זקוק במסגרת הצבאית. הפנייה לקב"ן עוד לפני הגיוס מתבצעת לרוב על פי התיק האישי ובאם ישנם מסמכים התומכים במצוקות נפשיות, כחלק מהערכה של גורמי בריאות הנפש לגבי מידת המוכנות להשתלבות במסגרת הצבאית. בנוסף, קב"ן מספק תמיכה נפשית גם בעבור חיילים המועמדים ליחידות קרביות ומסווגות, וזאת כחלק מההבנה של גורמי הצבא כי המסגרת האינטנסיבית עלולה להציף קשיים רגשיים שמגיעים לידי ביטוי במצוקה רגשית בדמות חרדות, טראומה ועוד. חיילים בסדיר שזקוקים לסיוע מצד קב"ן צריכים לפנות למפקד הישיר, כאשר ניתן ליצור קשר עם הקב"ן עוד לפני תחילת השירות הצבאי, כאשר מתייצבים לצו ראשון.
מהן ההשלכות של פגישה עם קב"ן?
אחד החששות המרכזיים של מועמדים לגיוס כמו גם חיילים בסדיר הוא החשש מפני "כתם" על עתידם בשל פגישות עם קב"ן. חשוב להבין כי הפגישות הללו חסויות ורק במקרים מסוימים הקב"ן ממליץ על שחרור מהצבא. מאחר והמודעות הציבורית לגבי מצוקה רגשית עלתה, קשר השתיקה בנושא כמו גם הסטיגמות שהיו נהוגות כלפי חיילים שבחרו לפנות לקבלת סיוע רגשי פחתו באופן משמעותי. זה הזמן להסביר כי תחושות של חרדה, קושי לוויסות רגשי וכן תחושה של מצוקה שאינם מטופלים בזמן עלולים להחריף ולהוביל למצב של דיכאון ובמקרים קיצוניים גם אובדנות. היכולת לפנות לקב"ן מהווה הזדמנות יוצאת דופן בעבור מועמדים לגיוס כמו גם חיילים בסדיר לקבל את סיוע מקצועי ודיסקרטי המתבצע לכל אורך הדרך ועם שימת דגש על מעקב של הגורמים המקצועיים כמו המפקד הישיר.
לסיכום
פנייה לקב"ן לטובת קבלת סיוע נפשי הוא הדרך הטובה ביותר ליצירה של מערך תמיכה נפשי בחסות צבא הגנה לישראל. מדובר באנשי מקצוע בעלי הכשרה וניסיון רב בתחום, ועל כן תפקיד הקב"ן מגלם בחובו אחריות וסמכות נרחבת בכל הקשור לטיפול וסיוע נפשי בעבור חיילים המועמדים לגיוס כמו גם חיילים וקצינים בסדיר הזקוקים לקבלת תמיכה. זכרו, מצוקה רגשית היא לא בושה אלא להפך – דווקא מהמקומות הנמוכים ביותר אפשר לצמוח, בייחוד כאשר אתם מקבלים מעטפת מקצועית בדמות קב"ן שבעת הצורך מערב גם את גורמי הפיקוד, לטובת שיפור במצבכם הנפשי. פנייה אליו אינה כרוכה בשחרור מהצבא באופן מידיי אלא ישנן אופציות נוספות כמו העברה ליחידה אחרת, מעבר מבסיס סגור לפתוח וכן קבלת תמיכה רגשית בדמות שיחות ובעת הצורך גם תרופות שיקלו על מצבכם, ויאפשרו לכם להשלים את השירות בבריאות הגוף ובייחוד הנפש.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.