אחד מהסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת היא פגיעה במערכת העצבים שיוצרת התפתחות של כיבים ופצעים בכף הרגל, עד לכדי מצב שבו לא ניתן לטפל יותר בכף הרגל אלא לקטוע אותה, במקרים קיצוניים שבהם זרימת הדם לאזור נפסקת. אבחון מוקדם של כף רגל סוכרתית היא חיונית לטובת בניית תמהיל טיפול המאפשר למנוע סיבוכים של נוירופתיה, ועל כן בסקירה זו נציג בפניכם את כל הצעדים לטובת אבחון כמו גם טיפול בסוכרתיים שסובלים מסיבוכים של מחלה שהפכה למגפה החמורה ביותר של המאה ה 21.
אבחון כף רגל סוכרתית – כל מה שצריך לדעת
חולי סוכרת במצב מתקדם שסובלים מחוסר איזון של הסוכר בדם לאורך זמן עלולים לפתח כיבים וכן פצעים בהם קשה מאוד לטפל, אם הם במצב מתקדם. על מנת למנוע נזק ובהמשך קטיעה של כף הרגל נדרש לבצע בדיקה של כף הרגל פעם בשנה, כל זאת מתוך מטרה ליצור מצב מאוזן שיבטיח כי ההתפתחות של הכיבים והפצעים תהיה מבוקרת. בדיקה זו היא בדיקה שגרתית שכל חולה סוכרת נדרש לבצע. איך נוכל לאבחן כף רגל סוכרתית? ראשית, צריך להסתכל היטב על מצב העור, האם ישנם יבלות, כיבים, פצעים או עיוותים שיכולים להעיד על התפתחות של פגיעה במערכת העצבים.
בנוסף, חשוב לבצע בדיקה של תחושה בכף הרגל באמצעות סיב ניילון שנועד לבחון האם כף הרגל נמצאת בסיכון וכן מהי מידת התחושה של החולה כאשר נוגעים בכף הרגל. אם החולה אינו מגיב לבדיקה ובמהלך מימוש של דפקים נמצא כי זרימת הדם לאזור היא מועטה, השלב הבא הוא ליצור תמהיל טיפול שיאפשר להימנע ממצב של החרפה. שימו לב כי התסמין של כף הרגל הוא אינו המדד היחיד אותו צריך לבחון, מאחר ומדובר בתסמין שמהווה סימן לפגיעה רב מערכתית, ועדות לכך ניתן למצוא בנתונים שמעידים כי חולה שכף רגלו נקטעה כתוצאה מהסוכרת סביר שימות בתוך פרק זמן של חמש שנים, בעקבות זיהומים וקריסה של מערכות הגוף. על כן, בדיקה זו היא חיונית לטובת שמירה על איכות חיים אך לא פחות מכך – חייהם של הסוכרתיים.
כיצד מטפלים בכף רגל סוכרתית?
ראשית, צריך לזכור כי חולי סוכרת שמתחילים לחוש בנימול, כאבים או מבחינים בציפורן חודרנית לצד פצעים מחויבים להגיע לבדיקה אצל הרופא באופן קבוע, מתוך מטרה לנתר ולהוביל בסופו של דבר ליצירה של מערך תמיכה אשר יאפשר לשמור על כף הרגל. על מנת לטפל נדרש קודם כל לבצע בדיקה יומית של כף הרגל כולל האזור שבין האצבעות, ואם לא ניתן לבצע את התהליך בעצמכם העדיפו לפנות לקרוב משפחה שיבצעו את הבדיקה לטובת בדיקה האם ישנם ממצאים חשודים כמו חתך, כוויה, פצע שלא נרפא ועוד. טיפול עצמאי בפצעים עשוי לגרום להחמרה ועל כן בכל מקרה שבו מבחינים כי ישנם ממצאים חשודים צריך לפנות בהקדם לרופא או לאחות בקופת החולים, לטובת בדיקה וטיפול המתבצעים לרוב באמצעות אנטיביוטיקה. זה הזמן להסביר כי בכל רחבי הארץ הוקמו מרפאות ייעודיות של קופות החולים אשר מתמחות בטיפול בכף רגל סוכרתית, כאשר במרפאות ניתן לקבל טיפול על ידי רופא סוכרת לצד אחות סוכרת שעברו הכשרה ייחודית לטובת טיפול ומניעה של מצבי סיכון של אובדן תחושה.
לסיכום
אבחון של כף רגל סוכרתית מהווה בדיקה חשובה ובעלת השפעה דרמטית על איכות החיים של מטופלים, בייחוד לאור החמרה במצב עד לכדי קטיעה ומוות. אבחון המתבצע על פי הפרוטוקול וכן בניית תוכנית טיפול פרטנית יכול לסייע לסוכרתיים לקבל שליטה ובכך להימנע ממצב של החמרה שתוביל לאי תפקוד ובמצבים רבים, גם למוות.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.