סטודנטים לרפואה – מה אתם יודעים על תסמונת טורט?

תסמונת טורט היא אחת מהתסמונות שעל אף שאנשים חושבים שהיא נדירה, היא אכן נפוצה. אולם, אנשים רבים לא מכירים אותה, וגם כשפוגשים אדם עם תסמונת טורט, לא בטוחים מה זה אומר. אנחנו פה כדי לעשות לכם סדר בדברים, ולהסביר לכם את כל הדברים החשובים ביותר שיש לדעת על תסמונת טורט, וכיצד מטפלים בה.

מה זה תסמונת טורט

תסמונת טורט ידועה מאוד הן בעולם הרפואה, והן בעולם הבריאות והנפש. לפי מחקרים נראה כי אצל אחוז מכלל האוכלוסייה מופיעה תסמונת טורט. המאפיין הבולט ביותר של התסמונות הוא "טיקים" – פעולות או לחילופין תנועות ללא הרצון והשליטה של השרירים השונים בגוף.

המאפיינים המרכזיים של התסמונת

טיקים

כפי שאמרנו המשמעות של "טיקים" – פעולות או לחילופין תנועות ללא הרצון והשליטה של השרירים השונים בגוף. בדרך כלל התופעה מתחילה בילדות (בסביבות גיל 5), ורק לעיתים רחוקות התופעה תתחיל גם בבגרות. זכרו שלא כל טיקים מעידים על תסמונת טורט, ל-25% מהילדים יש טיקים כך שעצם הטיקים לא בהכרח מעיד על הופעת התסמונת.

ישנם מספר סוגי טיקים בתסמונת טורט. הטיקים יכולים להיות תנועתיים, קוליים, פשוטים ומורכבים. טיקים תנועתיים יכולים להיות “פשוטים”, כמו מצמוצי עיניים, הנעת הראש, הכתפיים, האף והפה, או “מורכבים” כמו נגיעה בחפצים, חזרה על רצף תנועות, הליכה מיוחדת או קפיצות ללא מטרה. טיקים קוליים הם מעט פחות שכיחים אצל ילדים ובדרך כלל יופיעו בגיל מאוחר יותר. זה יכול להיות שיעול, חזרה על מילים ואפילו קללות בלתי רצויות שלאו דווקא מכוונות אל אדם ספציפי.

חרדות

תסמונת טורט יכולה להיות מלווה בחרדות. נדגיש כי להמון אנשים באוכלוסייה יש חרדות, כך שתופעת החרדות לא זרה לעולם בריאות הנפש. זכרו שלחרדה יש מספר הופעות, וישנם סוגים שונים של חרדה ופוביות למיניהן, שהתופעות שהיא גורמת שונות ומגוונות. כך, שיש לאבחן מהו סוג החרדה כדי לתת טיפול הולם.

בעיות ויסות

ויסות רגשי הוא הקושי לשלוט ברגשות השונים. כמובן שבאופן כללי בעיות ויסות רגשי נפוצות אצל ילדים, זאת לאור העובדה כי את הוויסות הרגשי לומדים עם הזמן. ניתן לראות את הבעיות בוויסות הרגשי מופיעות כשיש קושי להשתתף בפעילויות חברתיות, יש רתיעה ממקומות שיש בהם הרבה אנשים ורעש חזק, חשש וקושי משינויים, ותגובת רגש שאינה מתאימה לסיטואציה המתרחשת.

סטודנטים לרפואה - מה אתם יודעים על תסמונת טורט?

כיצד נאבחן תסמונת טורט

את האבחון הראשוני יש לבצע אצל אדם תחת גיל 21. האבחנה תהא קשורה לטיקים שהופיעו אצל אותו אדם ותופעות שבאו ביחד איתם. חייבים להופיע טיקים שנמשכים יותר משנה, שמופיעים מספר פעמים ביום. בנוסף, יש לבדוק האם יש שינוי בטיקים וגדלה מורכבותם. את האבחון עושה אדם מעולם בריאות הנפש שיודע להבחין בתסמונת, ולהפריד אותה מטיקים אחרים שנפוצים אצל ילדים.

טיפול בתסמונת טורט

אחד הטיפולים הנפוצים ביותר הוא ה-CBT. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול בטווח קצר (בין שלושה חודשים עד לחצי שנה). הטיפול מורכב מהבנת המחשבה והשינוי של התפישה השלילית שהיא יוצרת. הCBT- נועד כדי לתת כלים בריאים להתמודדות עם בעיות

טיפול הCBT- לא נפוץ רק אצל אנשים עם תסמונות טורט. הטיפול נפוץ מאוד בעולם בריאות הנפש, וכיום אנשים רבים בעולם עוברים טיפול זה. הטיפול עוזר בעיקר לאנשים עם חרדה, זאת כדי לשנות את התפישה השלילית שהחרדה יוצרת ולתת לאדם כלים אחרים ונכונים יותר להתמודד עם החרדה בה הוא נמצא.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות