מעי רגיז: כל מה שצריך לדעת על התופעה והאבחון

מעי רגיז

בשנים האחרונות ניתן להבחין במגמה שבמסגרתה יותר ויותר מבוגרים שסובלים מכאבי בטן, עצירויות וגזים מאובחנים עם תסמונת מעי רגיז. למעשה, מדובר בתסמונת שכיחה, כאשר הערכות גורסות כי בין 5%-25% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם מאובחנת עם התסמונת הכרונית שפוגמת באופן משמעותי באיכות החיים, וזאת בשל קשת רחבה של תסמינים קשים הכוללים בין היתר: כאבי בטן, יציאות מרובות, עצירות, גזים, הפרשת ריר בצואה, נפיחות בבטן ועוד. המעי הוא איבר שצריך לעבוד בצורה אוטונומית, אולם אצל חלק מהאנשים התחושות עבודת המעי צפות לתודעה בעקבות התסמינים. על כן, האבחנה של התופעה מתבצעת רק ע"י רופא גסטרו אשר מבצע בדיקות כמו גם מתמקד בקריטריונים שנקראים רומא לטובת אבחון מדויק שנועד לבחון האם מדובר בתופעה של מעי רגיז או שמא מדובר בבעיה בריאותית אחרת שגורמת לבעיות במחלות המעי.

כיצד תוכלו לדעת האם אתם סובלים מהתסמונת?

מבוגרים שסובלים ממעי רגיש סובלים מאי נוחות או כאבים באזור הבטן, גזים ואף בעיה ביציאות שאינן סדירות. לכולנו יש בעיות של אי נוחות, ולכן אלמנט הזמן הוא אלמנט חשוב שיקבע האם מדובר בתסמונת המעי הרגיז, מוזמנים להיכנס לאתר ויטה פלוס לקריאה נרחבת על תופעת המעי הרגיז. אם הכאבים צצו באופן פתאומי רצוי להיבדק, אולם אם מדובר במצב שמתרחש לאורך זמן, ייתכן כי מדובר בתסמונת הזו. לרוב, האבחנה ניתנת בגילים צעירים של בין 30-20, כאשר אצל ילדים מדובר בתסמונת נדירה במיוחד. בדרך כלל, כאשר התסמינים מופיעים בגיל מבוגר יותר (החל מגיל 60) מדובר בסממן לבעיה בריאותית מורכבת יותר ועל כן אם אתם סובלים משינויים ביציאה, אפשר בהחלט להניח כי מדובר במעי רגיש. על כן, פנייה לרופא בכל מקרה של שינויים בהרגלי היציאות כמו גם כאבים כרוניים היא חיונית לטובת תוכנית טיפול פרטנית. לרוב, רופא גסטרו יבצע בדיקה גופנית ואף יפנה לביצוע של בדיקות דם לצד בדיקות צואה, מתוך מטרה לשלול מחלות מעי אחרות כמו למשל קוליטיס. שימת דגש על התחושות האישיות שלכם היא זו שתאפשר לכם להבין לעומק האם אתם סובלים מהתסמונת, וזאת מאחר וכל עיכוב בתהליך האבחון עשוי לגרור לא רק כאבים עזים וחזקים יותר אלא גם החמרה בתדירות התסמינים שהם כאמור בעלי השפעה דרמטית מאוד על איכות החיים. מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי מעל ל-50% מהמאובחנים עם התסמונת נדרשים לקבל שירותי בריאות באופן קבוע ביחס למבוגרים שלא אובחנו עם המחלה וכי ישנה פגיעה ממשית ביכולת לתפקד בעקבות כאבים עזים.

מהי תוכנית הטיפול המקובלת לאחר קבלת האבחון?

לאחר קבלת האבחון אודות המעי הרגיז השלב הראשון הוא לבצע שינוי תזונתי ולהקפיד על אכילה של ארוחות מסודרות. מדובר באלמנט חשוב מאוד שיכול לסייע לכם להתמודד עם התסמינים, כאשר ההמלצה היא להפחית כמה שאפשר מזון מתועש או מזון עתיר בשומן מאחר והוא מגביר את פעילות המעיים ועל כן יצירת קשר עם תזונאית המתמחה בתחום היא קריטית לטובת התמודדות עם התסמינים וכן גילוי של איזה מזון עושה לכם טוב. זאת ועוד, פעילות ספורטיבית יכולה גם היא להשפיע באופן משמעותי על עוצמת הכאב כתוצאה מהתסמינים של מעי רגיז. שילוב של טיפולים אלטרנטיביים הכולל למשל דיקור כמו גם טיפול בצמחי באך יכול גם הוא לסייע לטובת התמודדות.

לסיכום

חשוב לזכור כי מדובר בתסמונת כרונית המלווה לכל אורך החיים. מאחר והזמן הוא מרכיב קריטי, אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים נדרש לגשת בהקדם לרופא גסטרו שיבצע בדיקות נרחבות בשביל להגיע למסקנה כי אכן מדובר במעי רגיז ,ובהתאם לכך גם לקבל החלטה האם להתחיל בנטילה של תרופות לצד שינוי תזונתי והגברת הפעילות הגופנית שנמצאו כאפקטיביים מאוד לטובת התמודדות עם התסמינים.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות